Nieuws
Blog: minder waste
Vanaf vandaag start de Verspillingsvrije Week. Niemand wil voedsel verspillen. Niet alleen omdat het geld kost. Je hebt er ook tijd en moeite ingestoken. En buiten dat, het is natuurlijk ook gewoon belangrijk; prettiger voor je geweten en beter voor de planeet. Er zijn best wat oplossingen om je waste tegen te gaan. Naast efficienter werken kan je je creativiteit inzetten. We hebben wat denkrichtingen op een rijtje gezet: doe er je voordeel mee!
Convenience
Het is natuurlijk een logisch advies: door convenience in te zetten in je mise en place heb je minder waste. Je gebruikt enkel wat je nodig hebt en de rest bewaar je gekoeld. Er zijn zelfs klanten van ons die bewust kiezen voor portieverpakkingen van bijvoorbeeld onze champignon- peperroom- of stroganoffsaus. Dat geeft wel wat meer verpakkingsafval, maar je gooit veel minder product weg.Ook geeft convenience de ruimte om makkelijk op- en af te schalen. Denk bijvoorbeeld aan een strandpaviljoen. Is het mooi weer en drukker dan gedacht, dan pak je makkelijk een extra bak Henri uit je koeling. Dit geldt ook voor bijvoorbeeld attractieparken, waar het aantal bezoekers - en dus ook eters - sterk kan fluctueren.
Plannen en organiseren
Goed plannen is belangrijk. Maak gebruik van de online bestellijsten van je leverancier. Laat je - vooral voor versproducten - niet te veel verleiden door acties. Check elke dag je gecodeerde producten en zorg dat ze op volgorde in je koelkast staan.En... we gaan er van uit dat dit geen nieuws is, maar leg je recepten goed vast. Bijvoorbeeld in excel of ga aan slag met Smart Cuisine. Als je recepturen koppelt aan je verbruik, heb je veel betere inzichten, meer efficiency en kan je verspilling beperken. En heel simpel: kook op maat – bijvoorbeeld door je rijst af te wegen – dan houd je minder snel restjes over.
Restjes
Door creatief om te gaan met restjes, voorkom je al een hoop verspilling. Bewaar ze bijvoorbeeld op een aparte plank in de koeling, zodat je ze niet vergeet. Met verspillingsvrije recepten tover je ze om tot een nieuwe maaltijd. Gebruik hiervoor je creativiteit. Met overgebleven pasta en restjes groenten maak je een prima ovenschotel. Lekker als daghap of personeelsmaaltijd. Of een goedgevulde nasi, quiche, pizza of paella. Ook kan je resten groenten gebruiken om bijvoorbeeld een Henri curry of pastasaus mee aan te vullen.Je gast
Oke, jij bent goed bezig in de keuken. Maar dat wil niet zeggen dat je gast altijd zijn of haar bord leeg eet. Wat kan je daar nog in bijdragen om verspilling tegen te gaan?
- Bied de mogelijkheid om een kleine portie te bestellen of vestig daar extra de aandacht op.
- Bijgerechten kunnen op aanvraag aangevuld worden.
- Vraag gasten of er behoefte is aan bijgerechten (salade, friet, sauzen) voordat je ze standaard uitserveert.
- Heb je een buffetrestaurant? Zorg voor kleinere borden en geef aan dat gasten gerust nog een keer mogen lopen/opscheppen als ze nog trek hebben.
- Geef restjes actief mee in een mooie foodiebag. Laat gasten hun leftovers meenemen naar huis, zodat ze er daar weer van kunnen genieten. Wijs ze er wel op dat binnen 2 dagen te doen en de restjes in de koelkast te bewaren.
Verantwoord Lekker van Henri
Omdat het beter is voor het milieu. Om dieren een beter leven te geven. Of omdat uw gast precies wil weten hij eet. Redenen genoeg om te kiezen voor duurzaam.
Henri koos voor supervers, verantwoord lekker vlees om er met veel toewijding, heerlijke gerechten van te maken: 900 grams verpakkingen met vlees van Eco Fields, Kemper en Livar.
Lees verder Henri koos voor supervers, verantwoord lekker vlees om er met veel toewijding, heerlijke gerechten van te maken: 900 grams verpakkingen met vlees van Eco Fields, Kemper en Livar.
De nieuwe kalfsragout
Henri is altijd bezig met product- en receptverbeteringen. Om een product authentieker, diervriendelijker, of bijvoorbeeld 'clean label' te maken. Nog beter: alles tegelijkertijd. En zo heeft onze kalfsragout onlangs een grote verbetering ondergaan. Hij wordt nu namelijk gemaakt van drie sterren Beter Leven Eco Fields kalfsvlees.
Lees verder Juli: een zomers gerecht in Michelin style
Convenience en culinary art. Een tegenstelling? Zeker niet! Elke maand leeft Gianfranco Chiarini zich uit met één van onze gerechten. Of twee, zoals deze keer voor de maand juli: de tagliatelle naturel en de quattro formaggisaus.
Lees verder Salades
Bij Henri denkt u waarschijnlijk aan onze soepen. Of aan onze stoofschotels en langzaam gegaard vlees. Maar wat u wellicht niet weet, is dat we ook fantastische dressings maken. Ideaal om creatieve salades mee te maken. We hebben vast wat recepten voor u gemaakt, bijvoorbeeld de Limburgse spinaziesalade met frambozen en de Oosterse gambasalade.
Lees verder Nieuw! Soto ajam – Indonesische kippensoep
Nieuw in ons assortiment: soto ajam. Een Indonesische rijkgevulde, kruidige soep met taugé, ui, rijst en twee sterren beter leven Kemper kip. Je proeft citroenblad en sereh. Deze bijzondere soep werd ontwikkeld door Kristy, derdejaars studente Fooddesign aan de HAS in Den Bosch.