Menu
Contact met Henri

Nieuws

Blog: minder waste

Vanaf vandaag start de Verspillingsvrije Week. Niemand wil voedsel verspillen. Niet alleen omdat het geld kost. Je hebt er ook tijd en moeite ingestoken. En buiten dat, het is natuurlijk ook gewoon belangrijk; prettiger voor je geweten en beter voor de planeet. Er zijn best wat oplossingen om je waste tegen te gaan. Naast efficienter werken kan je je creativiteit inzetten. We hebben wat denkrichtingen op een rijtje gezet: doe er je voordeel mee!


Convenience

Het is natuurlijk een logisch advies: door convenience in te zetten in je mise en place heb je minder waste. Je gebruikt enkel wat je nodig hebt en de rest bewaar je gekoeld. Er zijn zelfs klanten van ons die bewust kiezen voor portieverpakkingen van bijvoorbeeld onze champignon- peperroom- of stroganoffsaus. Dat geeft wel wat meer verpakkingsafval, maar je gooit veel minder product weg.
Ook geeft convenience de ruimte om makkelijk op- en af te schalen. Denk bijvoorbeeld aan een strandpaviljoen. Is het mooi weer en drukker dan gedacht, dan pak je makkelijk een extra bak Henri uit je koeling. Dit geldt ook voor bijvoorbeeld attractieparken, waar het aantal bezoekers - en dus ook eters - sterk kan fluctueren.

Plannen en organiseren

Goed plannen is belangrijk. Maak gebruik van de online bestellijsten van je leverancier. Laat je - vooral voor versproducten - niet te veel verleiden door acties. Check elke dag je gecodeerde producten en zorg dat ze op volgorde in je koelkast staan.
En... we gaan er van uit dat dit geen nieuws is, maar leg je recepten goed vast. Bijvoorbeeld in excel of ga aan slag met Smart Cuisine. Als je recepturen koppelt aan je verbruik, heb je veel betere inzichten, meer efficiency en kan je verspilling beperken. En heel simpel: kook op maat – bijvoorbeeld door je rijst af te wegen – dan houd je minder snel restjes over.

Restjes

Door creatief om te gaan met restjes, voorkom je al een hoop verspilling. Bewaar ze bijvoorbeeld op een aparte plank in de koeling, zodat je ze niet vergeet. Met verspillingsvrije recepten tover je ze om tot een nieuwe maaltijd. Gebruik hiervoor je creativiteit. Met overgebleven pasta en restjes groenten maak je een prima ovenschotel. Lekker als daghap of personeelsmaaltijd. Of een goedgevulde nasi, quiche, pizza of paella. Ook kan je resten groenten gebruiken om bijvoorbeeld een Henri curry of pastasaus mee aan te vullen. 

Je gast

Oke, jij bent goed bezig in de keuken. Maar dat wil niet zeggen dat je gast altijd zijn of haar bord leeg eet. Wat kan je daar nog in bijdragen om verspilling tegen te gaan?
- Bied de mogelijkheid om een kleine portie te bestellen of vestig daar extra de aandacht op.
- Bijgerechten kunnen op aanvraag aangevuld worden.
- Vraag gasten of er behoefte is aan bijgerechten (salade, friet, sauzen) voordat je ze standaard uitserveert.
- Heb je een buffetrestaurant? Zorg voor kleinere borden en geef aan dat gasten gerust nog een keer mogen lopen/opscheppen als ze nog trek hebben.
- Geef restjes actief mee in een mooie foodiebag. Laat gasten hun leftovers meenemen naar huis, zodat ze er daar weer van kunnen genieten. Wijs ze er wel op dat binnen 2 dagen te doen en de restjes in de koelkast te bewaren.
 
 
Nieuwe Verpakking!

U ziet in één oogopslag wat de voedingswaarden zijn, en of het gerecht vegetarisch of glutenvrij is. En vrolijke, frisse kleuren en afbeeldingen. Voortaan ziet u gemakkelijk hoe u uw Henri gerecht verwarmt - het staat op het etiket. Henri heeft namelijk een nieuwe verpakking!

 

 

Lees verder

Nieuw: Zuid-Afrikaanse bobotie!
We kunnen niet allemaal naar Zuid-Afrika om ons elftal aan te moedigen. Maar een beetje in Zuid-Afrikaanse sferen komen, kan natuurlijk wel. Henri helpt daarbij met Bobotie, een traditioneel Zuid-Afrikaans gerecht. Met o.a. rundergehakt, sperziebonen, pompoen, kerrie en citroenblad. Serveer bijv. Pita Bobotie, voor maar €1,70 inkoop per portie!
Lees verder

Nieuw: Paella en Chili con carne in 900 grams verpakking
Onze bekende - en alom geliefde - paella en chili con carne zijn er nu ook in een gemakkelijke 900 grams verpakking. Ideaal voor gebruik in de zorg of om snel te kunnen schakelen in de horeca. Omdat de verpakkingen klein zijn, regenereert u ze in een oogwenk en serveert u binnen mum van tijd een overheerlijk gerecht.
Lees verder

Verse aspergesoep!

Vers van het land: Hollandse asperges! Henri maakt daar traditiegetrouw een heerlijk romige aspergesoep van.  

Onder recepten ziet u hoe u in drie stappen een prachtige aspergeproeverij maakt, met een inkoopprijs van maar € 1,45.

Hoe wordt de aspergesoep gemaakt? Neem een kijkje in onze keuken!

Lees verder

Brabantse aardappelsoep - nu met Livar spek

In de Brabantse aardappelsoep is de ‘gewone’ spek vervangen door het smakelijke, op houtkrullen gerookt Livar spek. Het vlees is rijper en doorregen met vet. Vet is de smaakdrager van vlees en geeft het Livarvlees een sterke, aangename en natuurlijke smaak.

Lees verder