Nieuws
Kemper Kip als beste uit de test
De Consumentenbond heeft verschillende (consumenten) kipfilets getest op versheid, aanwezigheid van de bacteriën ESBL en campylobacter en tot slot het dierenwelzijn. De Bio+ kip, oftewel de kip van Kemper, kwam als beste uit de bus! Een mooi bewijs dat de goede zorg voor het dier ook echt een beter product oplevert.
Herman Kemper startte zijn bedrijf vanuit zijn droom om samen met kleinschalige boeren de consument weer te laten genieten van de smaakvolle, stevige kip van weleer. Een ambachtelijk puur-natuurproduct, dat wilde hij. Vandaar dat hij begon met de vrije uitloop kippen. Duurzame kip, én ook nog eens drie sterren van de dierenbescherming. De consumentenbond testte verschillende soorten kip en de Kemper kip kwam als beste uit de bus! Nieuws dat we graag met u delen.
ESBL-bacteriën
Het belangrijkte item voor de Consumentenbond is de aanwezigheid van ESBL-bacteriën. Deze bacteriën zijn ongevoelig voor de meeste antibiotica omdat ze die afbreken. Het probleem is gekomen door het veelvuldig gebruik van antibiotica in de pluimveeindustrie.
Kipfilet afkomstig van langszaam groeiende rassen, zoals gebruikt voor o.a. (Kemper) Bio+ kippenvlees, vertoont slechts eenachtste tot eenvijfde van de ESBL-besmetting op kipfliet uit de intensieve kippenbedrijven.
Dierenwelzijn
Reguliere slachtkippen leven bij kunstlicht en hebben een half A4tje beweegruimte. In maximaal 42 dagen bereiken ze een gewicht van 2,4 kg. Dat is te snel voor de kip: organen en botten blijven achter bij de groei waar het de kipenhouder om gaat: de borst, oftewel de kipfilet. Een kwart van de reguliere slachtkippen loopt daardoor mank of zelfs helemaal niet. De helft heeft sowieso ernstige aandoeningen aan de poten.
Kipvriendelijker pluimveehouders, zoals Herman Kemper, kiezen voor wat trager groeiende rassen en slachten later. Ze gunnen de dieren verder meer ruimte, friusse lucht en daglicht.
Testordeel
'Het testordeel is een dikke 8 en de beoordeling zeer goed voor de zeer geringe hoeveelheid ESBL-bacteriën (0,3 ESBL-bacteriën per gram kipfilet; het gemiddelde over alle filets van alle leveranciers is 4,1) Deze kip wordt gewaardeerd in culikringen. Zij wordt vetgemest door boeren in de Achterhoek en geslacht, verpakt en geleverd door Kemper kip'
Henri & Kemper kip
Henri maakt met de maïskip van Kemper Kip een romige fricassée met o.a. shii-take. Lees hier meer over onze leverancier Kemper Kip.
Bron: Consumentengids februari 2012 - Voeding & Gezondheid / Test Kipfilet / 'Ellende voor kip en mens'
Steun Team Henri voor Alpe d'HuZes
Vorig jaar nam Ad van Olphen, onze directeur, deel aan de Alpe d’HuZes. Hij verloor vrienden en familie aan kanker, en besloot voor hen de Alpe d’Huez te trotseren. Om hen te herdenken en te eren, en daarnaast geld op te halen ten behoeve van het KWF. Ons bedrijf steunde zijn prestatie door op en onder de berg te helpen met de catering: zowel met een team van 5 man als met héél veel heerlijks om de sporters en hun supporters te voeden en hen letterlijk energie te geven.
Lees verder Aspergeproeverij
Wij kijken ze bijna de grond uit. Met het prachtige weer van vorige week hebben we zin in asperges! We willen u graag inspireren met tips en recepten. Dat doen we met een speciale Aspergeproeverij, hier in Drunen, op een steenworp van de aspergebedden. Wilt u erbij zijn?
Buffetcd - korte enquête
Een aantal jaar geleden maakten wij een overzichtelijk calculatieprogramma waarmee u in een handomdraai buffetten calculeert: de buffetcd was geboren. Maar aangezien deze buffetcd ook ouder wordt, is hij toe aan een update. Daarom doen wij nu een onderzoek naar uw wensen. Vult u voor ons even de enquête in? Het kost u maximaal 2 minuten.
Geschnetzeltes in Michelin Style
Kleur! Wat een knaller van een gerecht! Chef Chiarini heeft weer een prachtig gerecht voor ons gecreëerd. Met zoveel kleur moesten we meteen denken aan Carnaval hier. Wat ziet u terug op het bord? Aardappelpuree en geschnetzeltes van Henri, wintertruffel, chips van cassave, paarse tuinkers, borage-cress, druppels van saffraancoulis, tomatencoulis en basilicum coulis. Dit gerecht zelf maken is dus heel goed te doen!
Aspergenieuws!
Vanmorgen namen we even een kijkje bij teler Walter Gubbels uit Helvoirt. Samen met zijn broer Ton runt hij het bedrijf dat voor ons de asperges verzorgt. En hij verzorgt ze zeker!
Op dit moment gaat de folie over de klaargemaakte aspergebedden. Deze folie zorgt met de zwarte kant naar boven voor meer warmte voor de 'koude grond' asperges. Daar gaan ze van groeien! Straks als de witte kant naar boven gaat, wordt het zonlicht weerkaatst en remt het juist het groeiproces. Deze folie is trouwens heel duurzaam en gaat wel zo'n 10 jaar mee!
Op dit moment gaat de folie over de klaargemaakte aspergebedden. Deze folie zorgt met de zwarte kant naar boven voor meer warmte voor de 'koude grond' asperges. Daar gaan ze van groeien! Straks als de witte kant naar boven gaat, wordt het zonlicht weerkaatst en remt het juist het groeiproces. Deze folie is trouwens heel duurzaam en gaat wel zo'n 10 jaar mee!