Nieuws
Allergenen in Foodservice
Per 13 december 2014 moet de horeca over niet-voorverpakte producten mondeling of schriftelijk allergeneninformatie kunnen geven aan gasten. Het gaat hierbij om de wettelijk te declareren allergenen zoals glutenbevattende granen (o.a. tarwe en rogge), ei, vis, pinda, noten, soja, melk en schaal - en weekdieren. In totaal gaat het om 14 voedingsallergenen.
Op de menukaart?
Op de menukaart kunt u het best vermelden dat allergeneninformatie op te vragen is bij het personeel. Zoals 'Heeft u een allergie? Meld het ons!'. Kiest u ervoor bepaalde allergenen te weren uit uw keuken, dan kunt u natuurlijk aangeven op uw kaart dat uw bedrijf bijv. pindavrij is, of dat u speciale glutenvrije gerechten biedt.
Waarom deze wet?
Het is niet zo dat als een gast niet heeft aangegeven dat hij een allergie heeft, u aansprakelijk bent voor mogelijke gevolgen. Ook is de wet niet bedoeld om de hele horeca allergievriendelijk te maken. De wet is bedoeld om gasten goed te informeren over allergenen, niet om allergenen uit de horeca te weren.
Hoe gaat u nu te werk?
- U legt uw recepten vast
- U beoordeelt per gerecht de allergenen. Indien mogelijk, kunt u kijken of u bepaalde allergenen uit kunt sluiten.
- Informatie over producten en ingredienten vindt u bijvoorbeeld in de gratis databank van PSinFoodservice.
- Zet uw bevindingen op uw menukaart, of zorg dat de informatie beschikbaar is voor uw medewerkers en instrueer hen over de omgang met allergenen en hoe zij gasten met vragen kunnen informeren.
- Kiest u voor het uitsluiten van allergenen, verdiep u hier dan grondig in.
- Denk dan ook goed over kruisbesmetting.
- Onze producten hebben goed leesbare ingrediƫntendeclaraties. Deze staan ook op onze website. Zo kunt u heel gemakkelijk uw gasten informeren!
Proeverij met Allergenenworkshop
U kunt zich al aanmelden!
Datum: Maandag 15 september
Locatie: Henri BV Drunen
Maximaal deelnemers per bedrijf: 2
Maximaal aantal deelnemers: 24
Het globale programma van de proeverij:
13.00 Ontvangst met een kop soep
13.15 Presentatie over Henri
13.30 Rondleiding
14.40 Workshop allergenen
15.00 Pauze met een lekker gerechtje
15.20 Tweede gedeelte allergenen workshop
15.40 Proeverij
16.15 Einde
Heeft u interesse, of wilt u vast een plaats reserveren? Stuur een mail naar fvanzanten@henri.nl
We hebben gebruik gemaakt van o.a. deze bron: site van KHN
De Consumentenbond heeft verschillende (consumenten) kipfilets getest op versheid, aanwezigheid van de bacteriën ESBL en campylobacter en tot slot het dierenwelzijn. De Bio+ kip, oftewel de kip van Kemper, kwam als beste uit de bus! Een mooi bewijs dat de goede zorg voor het dier ook echt een beter product oplevert.
Eindelijk écht winter! Schaatsen onderbinden en gáán! En wat is er lekkerder in de koek & zopie dan opwarmen met een stevige kom erwtensoep met Livar spek? Dus verwen uw gasten (of ze nu schaatsen of niet) met een lekkere bak snert. (En check onze koek & zopie actie!)
Met een Soup Rocks! soepcocktail tijdens de Horecava.
Met soep kunt u alle kanten op. Het is lekker als tussendoortje of bij de lunch. Of goedgevuld als maaltijdsoep. En wij hebben daar nóg een idee aan toegevoegd: De Soepcocktail!
Nieuw en vanaf nu verkrijgbaar: de nieuwe Thaise kokossoep met kip. In Thailand bekend als tom kha kai: een lichtpittige kokossoep met o.a. shii-take, koriander en citroenblad.
Dit veelzijdige gerecht presenteerden we op de horecava. Met dit gerecht van lekker veel gehakt, Mexicaanse kruiden en verse groenten kunt u echt alle kanten op.